Mallorca

Mallorca
Mallorca - Majorca - Майорка

martes, 28 de junio de 2011

Sabores mallorquines - Да вкусим Майорка - Taste Majorca


Ya habrás oído de las ensaimadas y la sobrasada mallorquina – todo turista que viene por aquí se lleva alguna caja con ensaimada.  El origen de estas dos delicias típicas de Mallorca se esconde en los siglos pero esto solamente ha ayudado a los maestros artesanos a perfeccionar sus recetas y técnicas. Yo personalmente adoro tanto la ensaimada – mejor que sea de crema o de cabello de ángel, como la sobrasada – me gusta más repartida no uniformemente con los dedos sobre  un buen pan moreno y con un poco de vino, aunque hay quien considera mejor presentarla encima de Galletas de Inca.
Pero hoy quiero contarte de otros platos sabrosos y humildes que representan lo mejor de la dieta mediterránea – las cocas y las sopas mallorquinas. Las cocas para mí son las pizas de Mallorca – fáciles de preparar y tan sabrosas. Se prepara una base de masa de harina, agua, aceite y levadura, extendida finamente en una fuente de horno de metal y encima de esta masa se distribuye el relleno que puede ser de mucha cebolla y atún, de pimientos rojos asados – mmmmm,  de trempó  o de verduras (con acelgas, perejil, sofritos y especies, decorado con finas rodajas de tomate encima). Puedes encontrar todos estos tipos de coca en cualquier panadería de Mallorca y incluso sin tener mucha hambre te aconsejo probar un trozo de la que te parece más apetitosa. Quedaras contento, ya lo verás.
Las sopas mallorquinas no son sopa. Sopas llaman a las finísimas rebanadas de pan moreno que me imagino se hacían para aprovecharlo cuando ya estaba muy seco. El mismo plato sopa mallorquina tiene dos variedades en general – las sopas de verano y las de invierno. Las sopas de verano se preparan con mucha cebolla, pimiento verde, repollo, acelgas, tomates y perejil. Las de invierno son con col y coliflor, espinacas sofritos, tomates y perejil. Todo primero sofrito y luego hervido al fuego lento y en un graxonera, olla de barro, que dicen que le da el sabor autentico. Cuando ya está listo, se saca todo de la olla, las sopas de pan se ponen en el fondo y encima se vierte toda la comida. Hoy en día la gente prepara las sopas de invierno con carne de cerdo, con un poco de butifarron - embutido típico de aquí, pero me han contado, que antiguamente las sopas eran un plato casi siempre vegetariano.
Estos son solo dos ejemplos de la sabrosa cocina tradicional que siempre ha aprovechado los productos de la temporada y así ha garantizado la mejor y más sana e económica manera de quitar el hambre de la gente – la verdadera y muy apreciada dieta mediterránea.

 Ensaimada lisa y con cabello de ángel - Енсаймада без пълнеж и с тиквено сладко  - Ensaimada with squash jam 


Sobrasada  - Собрасада 



Да вкусим Майорка
Вече може и да сте чували за майоркинската енсаймада /навит като баница тестен сладкиш/ и собрасада /типичен месен деликатес за мазане/ - всеки турист, минал от тук, отнася някоя кутия с енсаймада. Произходът и на двата деликатеса се губи в мрака на Средновековието, но това само е позволило на майсторите, които ги изработват, да усъвършенстват рецептите и начините на приготвянето им. Аз лично обожавам както енсаймадата  - най-добре да е с пълнеж от крем или кабельо де анхел /сладко от тиква/, както и собрасадата – рамазна неравномерно с пръсти бърху филия черен хляб и придружена с чашка вино, макар някои да твърдят, че най-добре е да се поднесе върху солени бисквити от Инка.
Днес обаче искам да ти кажа за други вкусни и скромни ястия, събрали в себе си най-доброто от средиземноморската диета – майоркинска сопа и кока. Кока майоркина за мен е местният вариант на толкова популярната в цял свят пица – лесни за приготвяне и много вкусни. Приготвя се маслено тесто от брашно, вода, зехтин и мая, разстила се в плитка метална тава и върху него се разстила плънката – много лук с риба тон, печени червени чушки – мммм, че вкусно! Или трампо, или пък със зеленина – аселга, пресен лук, магданоз и подправки, украсени най-отгоре с тънки резени домат. Почти всички разновидности могат да се намерят във всяка хлебарница из Майорка и дори да не сте гладни, съветвам ви да опитате едно парче от тази, която ви изглежда най-апетитна. Ще останете много приятно изненадани.
Майоркинската сопа не е супа. Сопа се наричат тъничките филийки черен хляб, които са нарязвали, за да го оползотворят, когато изсъхне много. Самото ястие сопа майоркина има две разновидности – лятна, и зимна. Лятната се приготвя с лук, зелен пипер, зеле, аселга, домати и магданоз. Зимната е от зеле, карфиол, спанак, пресен лук, домати и магданоз. Всички продукти първо се запържва, а после се оставят да покъкрят в глинена тенджера, за която се твърди, че е незаменима и придава специфичен вкус на ястието. Когато е готово, ястието се изважда от тенджерата, на дъното й се нареждат филийките хляб /сопас/ и ястието се връща върху тях. Сега зимната сопа обикновено се приготвя със свинско месо и бутифарон /местен колбас/, но са ми разказвали, че някога ястието е било главно вегетарианско.
Това са само два примера от вкусната традиционна майоркинска кухня, която винаги е ползвала сезонните плодове и зеленчуци и така е осигурявала най-доброто, здравословно и икономично изхранване на хората тук – истинската и тъй ценена средиземноморска диета. 

Coca de pimientos - Pepper coca - Kока с печени чушки
Coca de pescado - Fish coca - Кока майоркина с риба

Taste Majorca
You may have already heard about the ensaimada and sobrasada de Majorca – almost every knowing tourist who comes here takes away a box with ensaimada. The origin of those two typical Majorcan delicacies is lost in the centuries but that only helped the bakers and butchers to improve the recipe and the way of their preparation. I myself love both the ensaimada – a sweet bakery which I prefer filled with crème or with squash jam, and the sobrasada which I love to spread with my fingers on a slice of bread and accompanied with a glass of wine, although some people assure that it is best presented on Inca biscuits.
Today I’d like to tell you about two other tasty and humble dishes that represent the best of the Mediterranean diet – the coca and the sopa  de Majorca. The coca I consider to be the Majorcan pizza – easy to prepare and so tasty. First they prepare dough of flour, water, olive oil and baking powder. Then you spread the dough and over it you spread the filling, which can be made of anions and tuna fish, of baked red peppers – oh how I like that, of “trampo” or of leaf vegetables like spinach, green anions, much sparsely and decorated with fine slices of tomato. You can usually find almost all types of coca in every bakery all over Majorca and my advice is that you taste a piece of the variety which seams best to you. I bet that you’ll be quite pleasantly surprised.
The Majorcan sopa is not a soup. They call sopa those very slime slices of bread which I imagine were cut in this way just to make it usable when very dry and hard. The dish called Majorcan sopa has two main varieties – winter and sumer. The summer sopas is prepared of much anion, green pepper, some cabbage, acelgas, tomatoes and sparsely while the winter sopas contain cabbage, cauliflower, spinach, tomatoes and sparsely. All ingredients are first fried and then boiled slowly in the typical ceramic pot. When ready – take out the meal and spread the slices of bread on bottom of the pot then put back the meal on top of them. Now it’s really ready to serve. Nowadays the winter sopa is prepared with some pork and some butifarron /typical sausage/ but I was told that once it was almost strictly vegetarian dish. Any way – you’ll surely find it very tasty.
These are just two examples of the traditional Majorcan kitchen which has always used the seasonal products and so assured better, cheap and healthy nutrition of the local people – the real and much admired Mediterranean diet. 


Sopas mallorquinas de invierno y de verano - Majorcan  winter and summer sopa - Зимна и лятна сопа майоркина

No hay comentarios:

Publicar un comentario